Kapros cukkinifőzelék halfasírttal

Szerencsére azért mégis beindult idén is a cukkini termésünk, és ha akkora mennyiség nem is volt ugyan, mint tavaly, mégis sikerült jó pár ételt készíteni belőle, és még lapul két nagy darab a garázsban is.

Csináltam belőle töltött cukkinit, rengeteg cukkini krémlevest, cukkinis-kakaós muffint (ennek is hozom majd a receptjét) és ezt a kapros cukkini főzeléket is kipróbáltuk, ami nagyon hasonlít a tökfőzelékre, halfasírttal pedig igazán különleges fogás lett belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

a főzelékhez:

  • 60 dkg reszelt cukkini
  • 30 dkg kockázott cukkini
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • só, bors
  • 1,5 dl vz
  • 1 dl zabtej
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 1 marék kesudó
  • 2 ek. aprított friss (vagy szárított) kapor
  • 1 ek. citromlé
  • 2 ek. görög joghurt

a halfasírthoz:

  • 30 dkg alaszkai tőkehalfilé
  • 1 tojás
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor snidling
  • 1/2 fej hagyma

Elkészítési idő:

20 perc

Elkészítés:

Először a halfasírtos készítjük, mert amíg az sül, meg tudjuk főzni a főzeléket is. A hagymát és a felkockázott halat késes aprítóba tesszük és felaprítjuk. Hozzákeverjük a tojást és a zsemlemorzsát, valamint a fűszereket és alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel megformázzuk a pogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 220 fokos légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket.

A főzelékhez a vizet felforraljuk, ezzel leöntjük a kesudiót és 10 percig állni hagyjuk. A hagymát finomra aprítjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd jöhet hozzá a lereszelt cukkini. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a zabtejjel, valamint belekeverjük a felkockázott cukkinit is, és együtt pároljuk őket, de nem kell túlfőzni.

Az áztatott kesudiót a sörélesztőpehellyel együtt leturmixoljuk és ezt a „tejszínt” használjuk a főzelék habarására a görög joghurttal együtt. Hőkiegyenlítéssel elkeverjük a főzelékben, fűszerezzük a kaporral, ízesítjük a citromlével, egyet forralunk rajta és kész is.

Az időközben elkészült halfasírttal és friss petrezselyemmel tálaljuk.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?