Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Kapros cukkinifőzelék halfasírttal
Szerencsére azért mégis beindult idén is a cukkini termésünk, és ha akkora mennyiség nem is volt ugyan, mint tavaly, mégis sikerült jó pár ételt készíteni belőle, és még lapul két nagy darab a garázsban is.
Csináltam belőle töltött cukkinit, rengeteg cukkini krémlevest, cukkinis-kakaós muffint (ennek is hozom majd a receptjét) és ezt a kapros cukkini főzeléket is kipróbáltuk, ami nagyon hasonlít a tökfőzelékre, halfasírttal pedig igazán különleges fogás lett belőle.

Hozzávalók 4 személyre:
a főzelékhez:
- 60 dkg reszelt cukkini
- 30 dkg kockázott cukkini
- 1/2 fej vöröshagyma
- só, bors
- 1,5 dl vz
- 1 dl zabtej
- 2 ek. sörélesztőpehely
- 1 marék kesudó
- 2 ek. aprított friss (vagy szárított) kapor
- 1 ek. citromlé
- 2 ek. görög joghurt
a halfasírthoz:
- 30 dkg alaszkai tőkehalfilé
- 1 tojás
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1/2 csokor snidling
- 1/2 fej hagyma
Elkészítési idő:
20 perc

Elkészítés:
Először a halfasírtos készítjük, mert amíg az sül, meg tudjuk főzni a főzeléket is. A hagymát és a felkockázott halat késes aprítóba tesszük és felaprítjuk. Hozzákeverjük a tojást és a zsemlemorzsát, valamint a fűszereket és alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel megformázzuk a pogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezve, 220 fokos légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket.
A főzelékhez a vizet felforraljuk, ezzel leöntjük a kesudiót és 10 percig állni hagyjuk. A hagymát finomra aprítjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd jöhet hozzá a lereszelt cukkini. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük a zabtejjel, valamint belekeverjük a felkockázott cukkinit is, és együtt pároljuk őket, de nem kell túlfőzni.
Az áztatott kesudiót a sörélesztőpehellyel együtt leturmixoljuk és ezt a „tejszínt” használjuk a főzelék habarására a görög joghurttal együtt. Hőkiegyenlítéssel elkeverjük a főzelékben, fűszerezzük a kaporral, ízesítjük a citromlével, egyet forralunk rajta és kész is.
Az időközben elkészült halfasírttal és friss petrezselyemmel tálaljuk.

- Zso
- október 2, 2025
- 3:04 du.
- No Comments
Több recept:
-
Bodzazselémájus 27, 2020/
-
Túrós-mákos derelye meggyraguvaláprilis 2, 2021/
-
Bodza üdítő italmájus 22, 2020/
-
Paradicsomleves, amolyan menzás verzióbanáprilis 20, 2020/