Finom és tudatos Húsvét a Lidlnél – hagyományos ízek egészségesen

A múlt héten lehetőségem nyílt részt venni a Lidl húsvéti sajtóeseményén, ahol megismerhettük a Lidl ünnepi termékkínálatát, melyről most szeretnék is beszámolni Nektek. Én évek óta tényleg szinte csak itt vásárolok, mert olyan minőségi alapanyagok vannak, kezdve a zöldség-gyümölcs kínálattól, a hústermékeken át, a tejtermékekig, amikből öröm sütni-főzni.  

A Lidl 4 alapelv szerint építi fel a húsvéti kínálatot, ami amúgy egész évben minden téren jellemző rájuk. Ezek a frissesség, a minőség, a kedvező ár, és a hazai beszállítók előtérbe helyezése. 

Idén 17 féle sonka található meg a palettában, melyek közül számomra kimondottan kedves a Pikok Pure szívsonka, mely ezek közül a legegészségesebb. A gyerekeknek is ezeket, a Pikok Pure márkájú  hústermékeket szoktam vásárolni, hiszen ezek nem tartalmaznak többek között nátrium-nitritet és különféle ízfokozókat. Nálunk megtalálható itthon a csirkemell sonka, a kenőmájas vagy a virsli is, mert ezeket magas hústartalmuk miatt bátran merem adni nekik, persze mint mindenben, itt is a mérték a lényeg.
A kalács kínálat is igen széles most: megtalálható a hagyományos sós kalács, de van tönkölybúzás kalács, hagyományos vajas fonott kalács, tormás kalács, de még vaníliás csokis kalács is.
A tormák között is nagyobb ilyenkor a választék, amit Szabó Adrienn, a Lidl dietetikusa a magyar gyömbérnek nevezett, és buzdított mindenkit arra, hogy ilyenkor vegyünk meg több üveggel, többfélét is, és fogyasszuk egész évben, hiszen nagyon egészséges. Sokan félnek a csípős, erős ételektől, de nem kell, hiszen például a torma olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk is van, egyes enzimjei pedig az emésztésben segíthetnek, ezért kifejezetten jó, ha a nehezebb húsvéti ételek mellé fogyasztjuk, jól kiegészítik egymást.  
Édességek terén is bőven van miből választanunk, hogy mit hozzon a nyuszi, hiszen 90 féle édességből válogathatunk, legyen szó nyuszikról, tojásokról, vagy más saját márkás illetve márkatermékekről. 
Végül pedig a legfontosabb, hogy közel 150 féle zöldség gyümölcs termék közül is válogathatunk a húsvéti asztalra, és tegyük is ezt meg bátran, hiszen így lehet a Húsvét hagyományos ételekkel teli, de mégis tudatos.

Szabó Adri számomra már a tavalyi gasztrocsapat bemutatkozó alkalmával is nagyon szimpatikus volt, hiszen nagyon emberien, nem megszorításokkal, hanem valódi tanácsokkal segít eligazodni a tudatos étkezés világában és ezt bizonyította most is a Tatár Csillával való beszélgetésük során. Nagyon szeretem a Ne vegyél be mindent! podcast sorozatukat is, ott is rengeteg hasznos tippet, tanácsot kaphatunk Tőlük az étkezés vonatkozásában és a miértekre is mindig választ kapunk.

Adri most is hangsúlyozta, hogy ne Húsvétkor akarjunk diétázni, mert nem gondolja, hogy ez alatt a 3 nap alatt tennénk tönkre mindent az egészséges életmód terén, de a tudatosságra érdemes figyelni, ami ilyenkor sokkal egyszerűbb. Magam is azt gondolom, hogy míg Karácsonykor sokkal nagyobb a túlevés veszélye, ilyenkor Húsvétkor ha figyelünk a tudatos tányérösszetételre, akkor nem igazán lehetnek bajok. 

Fontos, hogy nagy tányérra szedjünk, de először tegyük tele a felét sok zöldséggel. Ilyenkor már van friss retek, újhagyma, saláta, jöhet mellé az uborka, a paradicsom, és ne felejtsük el a savanyúságokat sem legyen az savanyú káposzta vagy cékla, hiszen így a tavasz elején ezekben is nagyon sok tápanyag van, és a savanyított zöldség szintén jót tesznek a bélflórának. Ezek után jöhet a tányérra egy szelet kalács, egy kevés sonka, egy tojás és így már tele is a tányér. Ha vannak különlegesebb fogások akkor pedig ne érezzük a késztetést, hogy mindent meg kell kóstolni, de amiből szeretnénk, az tényleg csak egy kóstoló adag legyen, ne egy fél adag, mert úgy valóban jön a túlevés.

Adri szerint sokkal fontosabb az ételekkel való egészséges viszony, mint az, hogyha megettünk egy szelet kalácsot jöjjön a lelkiismeretfurdalás, sokkal jobb ha jó dolgokkal kombináljuk és megadjuk a módját.

Ezen kívül még néhány nagyon hasznos tippet is lejegyeztem magamnak:

  • vásároljunk gyökeres salátát, mert sokkal tovább maradnak frissek
  • tároljuk jól a zöldségeket, ne essünk túlzásba, hogy aztán ránk romoljon, vagy ha ez már elindult, akkor mentsük meg egy krémlevesnek, főzeléknek
  • a tojás egy nagyon jó feldolgozatlan fehérje forrás, átlagosan napi egy tojást minden felnőtt megehet, mert nagyon jól hasznosul 
  • ha a répa kissé megfonnyadt áztassuk vízbe, így újra meg tudja szívni magát nedvességgel, és életre kel
  • a maradékok remekül újragondolhatók: a főtt tojásból készülhet tojáskrém vagy rakott krumpli, a sonka pedig remekül fagyasztható és később egy főzelék feltéteként, vagy tésztába keverve is remekül megállja majd a helyét.

 

Mindenkinek Áldott Húsvétot kívánok, egyetek finomakat!

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?