Medvehagymás, paradicsomos quiche kecskesajttal

A jó idő közeledtével és, hogy a vírus gyengülésével végre újra fogadhatunk vendégeket, ismét egyre több finomság, kicsit extrábbnak tűnő, de végtelenül egyszerű fogás készül a konyhában. A gyerekeknek még nem sikerült megtalálnom azt az ízkombinációt, amire ráharaptak volna, de ami késik, nem múlik, viszont barátainkat sikerült levennem a lábukról.

A vékony vajas tésztába, melyet előre is elkészíthetünk és a vacsora előtt már csak nyújtani kell, bármilyen tölteléket variálhatunk. A tejszínes tojásos, sajtos krémbe keverhetünk bátran húsfélét, zöldséget, halat, vagy amihez épp kedvünk támad. Ezúttal -mivel idén jó sok medvehagymát sikerült lefagyasztanom- medvehagyma, bacon, paradicsom és kecskesajt került a quiche-be.

A recept megjelent az júniusi Kifőztük magazinban.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál só
  • csipetnyi cukor

a töltelékhez:

  • 12,5 dkg húsos szalonna
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • frissen őrölt színes bors
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg medvehagyma (fagyasztott vagy szárított is megfelelő)
  • 6 szem koktélparadicsom
  • 10 dkg lágy kecskesajt

Elkészítési idő:

1,5 óra pihentetéssel és sütéssel együtt

Sütési hőfok:

200 °

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a nagylyukú reszelőn lereszelt jéghideg vajjal, hozzádolgozzuk a tojást, a sót és a cukrot, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
A felkockázott húsos szalonnát zsírjára pirítjuk, majd lehűtjük. A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, sózzuk, borsozzuk. A sajtot lereszeljük, a medvehagymát felcsíkozzuk, és ezeket is a tejszínes tojásos keverékhez adjuk a lepirított szalonnával együtt.
A tésztát lisztezett felületen fél centi vastagra nyújtjuk, belesimítjuk a piteformába (nem kell kivajazni), majd előmelegített, légkeveréses sütőben 200 fokon 10 percig vakon sütjük. Ezután beleöntjük a tejszínes keveréket, eloszlatjuk rajta a feldarabolt paradicsomokat és a lágy kecskesajtot, majd 25 perc alatt készre sütjük.

Oszd meg ismerőseiddel!

Vélemény, hozzászólás?