Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Vega Burger portobelloval
Sajnos (vagy nem, ezt mindenki döntse el maga) nagyon szeretem a hamburgereket. Igen a gyorséttermi változatot is, bevallom, nálunk is megfordul ez a verzió is, de egyre több fajta saját verziót próbáltunk már, és nagy kedvencek itthon, főleg a nyári időszakban, ami végre valóban beköszöntött, méghozzá fénysebességgel melegszik az idő. A klasszikus verzióhoz is találtok nálam receptet, volt itt már lassúfőzőben készült pulled porkos verzió is, most pedig egy vega burgert hoztam nektek, amiben a húspogácsát gomba helyettesíti.
Sose dolgoztam még portobello gombával, amíg a Chefgombától nem volt alkalmam rendelni, de elképesztően finom, és nagyon sokféleképpen elkészíthető. Mutattam már nektek töltött verziót, de grillezve egy kis brie sajttal a tetején, maximálisan megállja a helyét egy hamburgerben is, és eszünkbe se jut, hogy ebből hiányozna valami. Ha emiatt nem akarjátok befűteni a grillt, akkor sütőben is elkészíthető, ez még nálunk is ott készült, de kint a kerti grillen is nagyon hamar elkészül, és a parázson sült dolgoknak ugyebár nincs párjuk.
A recept megjelent az áprilisi Kifőztük magazinban, a gombákért pedig köszönet a ChefGombának.

Hozzávalók:
- 4 portobello gomba
- 8 szelet brie sajt
a lilahagymalekvárhoz:
- 4 fej lilahagyma
- 2 evőkanál méz
- 3 evőkanál barna cukor
- 3 evőkanál Tokaji balzsamecet
Elkészítési idő:
Sütési hőfok:
a sajtkrémhez:
- 10 dkg natúr sajtkrém
- 2 gerezd áttört fokhagyma
- 1/2 csokor petrezselyem
a tálaláshoz:
- 4 hamburgerzsemle
- 2 marék madársaláta
30 perc

Elkészítés:
A gombákat megtisztítom, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezem őket és előmelegített, 200 fokos, légkeveréses sütőben 15 percig sütöm őket. Az esetlegesen kifolyó nedvességet leitatom/leöntöm róluk, majd mindegyik tetejére 2-2 szelet brie sajtot helyezek és további 10 percig sütöm.
A lilahagymalekvárhoz félkarikákra vágom a lilahagymát. Egy serpenyőben karamellizálom a mézet és a barna cukrot, majd jöhet hozzájuk a felszeletelt hagyma. Fedő alatt 5 percig forralom, majd ráöntöm a balzsamecetet és – immár fedő nélkül – még egyet forralok rajta. A sajtkrémet elkeverem az áttört fokhagymával, valamint az aprított petrezselyemmel és tálalásig félre teszem.
A félbevágott zsemlék mindkét oldalát kicsit megpirítom, mindkét oldalát megkenem a fokhagymás sajtkrémmel, az aljára teszem a madársalátát, a portobello gombát, kanalazok rá a lilahagymalekvárból, majd ráhelyezem a zsemlék tetejét.
- június 19, 2021
- 11:31 de.
- No Comments
Több recept:
-
Almás-fahéjas muffinnovember 22, 2022/
-
Sütőben sült édesburgonyachips avokádós mártogatóvaljúnius 18, 2021/
-
Mézeskalács likőrdecember 22, 2023/
-
Virslis-káposztás batyukfebruár 25, 2021/