Ismét egy krémleves, de ez most egy olyan alapanyag, amit eddig nem sűrűn használtam, mert a családnak nem kedvence a gomba, azonban a Kifőztük magazinnak köszönhetően lehetőségem nyílt a Chefgomba gombáival dolgozni. Javaslom, ha van rá módotok rendeljetek Tőlük, vagy szerezzetek be egyéb beszerző helyeken, mert olyan csodálatos minőségű gombákról van szó, hogy az én családom, akik eddig nem voltak nagy gombakedvelők is szívesen ették az ebből készült fogásokat, melyeket Nektek is meg fogok mutatni szépen sorban.
Így mostantól jön majd jó pár gombás recept, mint például pástétom, gombapaprikás, quiche, vegaburger, töltött gomba vagy éppen levesek, mint például ez a fűszeres gombakrémleves, ami a gyerekeknek ismét csak golyós leves néven futott és így ezt is megették. A tanulság tehát: krémleves formában bármit megesznek a gyerekek is.
A recept megjelent az áprilisi Kifőztük magazinban, a gombákért pedig ezúton is köszönet a ChefGombának.
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés olaj
50 dkg Chefgomba fehér és barna csiperkegomba vegyesen
1 burgonya
1 dl száraz fehérbor
5 dl alaplé vagy víz
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál őrölt kakukkfű
fél teáskanál őrölt fehérbors
fél teáskanál szerecsendió
1 teáskanál só
1 dl rizstejszín
Kevés olajon megdinszteljük a finomra aprított vörös- és fokhagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított és felszeletelt csiperkegombákat. Amikor már minden nedvesség elpárolgott belőle, felöntjük a fehérborral és addig forraljuk, amíg teljesen elpárolog az alkoholtartalma. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, felöntjük az alaplével, majd fűszerezzük a levest majoránnával, kakukkfűvel, fehérborssal, szerecsendióval és sóval és 10 perc főzés után botmixerrel pürésítjük. A tejszínt hőkiegyenlítés után a leveshez adjuk és még egyet forralunk rajta.
Lepirított gombaszeletekkel, aprított dióval és friss petrezselyemmel tálaljuk.