Rakott karfiol lilahagymás besamellel

Nagyon szeretem a különféle rakott ételeket. Több érv is szól mellettük: egyrészt hamar elkészülnek, kevés vele az effektív feladat, van benne hús és rizs is, így igazán tápláló, és bármilyen zöldséggel varriálható. Ami nálunk biztosan minden hónapban elkészül, az a tavasszal mutatott, Nagymamám féle rakott zöldborsó, de gyakran készítek rakott káposztát, kelkáposztát, nyáron a sok cukkiniból lerakva is ettünk, vagy írhatnám a rakott padlizsánt, a rakott krumplit (bár az kicsit más vonal), vagy éppen ezt a rakott karfiolt. 

Általában tejföllel, vagy holland szósszal szoktam összesütni őket, de nemrég Szotyicreations Bea oldalán láttam az ötletet a besamelre, amit lilahagymával bolondított meg, ezt használtam most én is, és fogom is a jövőben, mert nagyon klassz ízt ad neki és mivel rengeteg snidlingünk volt nyáron a kertben, amit felaprítva lefagyasztottam és ebből is tettem bele.

Hozzávalók:

70 dkg karfiol (fagyasztott is lehet)

50 dkg darálthús

fél fej lilahagyma

20 dkg rizs

4 dl víz

besamelhez:

4 dkg vaj

4 dkg liszt

4 dl tej

fél fej lilahagyma

1 tk. só

1 kk. őrölt bors

1 kk. őrölt szerecsendió

1 ek. aprított snidling

sütéshez:

kevés vaj az edény kikenéséhez

3 ek. zsemlemorzsa

15 dkg reszelt sajt

Elkészítési idő: 1 óra

Sütési hőfok: 180°

 

Ebben az ételben, mint ahogyan az a legtöbb rakott ételre igaz, egyszerre, egymás mellett párhuzamosan lehet készíteni a három réteget, ami felgyorsítja a folyamatokat. Felteszem főni a karfiolt sós, vegetás vízbe és forrástól számított 10-15 percig főzöm, majd leszűröm és félreteszem. Sós vízben felteszem főni a rizst is, amit 15-20 percig főzök lefedve. A húsos réteghez felaprítom a hagymát, majd kevés olajon megdinsztelem, és amint megpuhult hozzáadom a húst, amit szintén lepirítok. Utolsó lépésként a besamelt készítem el, amihez először megolvasztom a vajat, amin megdinsztelem a felaprított lilahagymát, megszórom a liszttel és folyamatos keverés mellett felöntöm a tejjel, majd addig főzöm, amíg besűrűsödik. Fűszerezem sóval, borssal és szerecsendióval, valamint hozzákeverem a snidlinget is.

Egy hőálló edényt kivajazok, megszórom zsemlemorzsával, majd alulra helyezem a rizst, erre jöhet a húsos réteg, majd a karfiol és legvégül a krémes besamel, amit megszórok alaposan reszelt sajttal és előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm.

További receptek:

Rakott zöldborsó

Egy olyan étel receptje következik, amit akár saját találmányként is eladhatnék, mert eddig bárkinek meséltem róla, senki se hallott még erről, így lehet, hogy ez

Joghurtos sárgarépakrémleves

Újra készült egy „golyós leves”, ezúton sárgarépából. Egészen nagy hasonlóság van a sütőtökkrémlevessel, de egy kicsit mégis más, röviden csak annyit, hogy sikere volt. Hozzávalók: 

Nektarinos-túrós pite

Ha ősz, akkor jönnek a gyümölcsös piték, amiket én már nagyon vártam. Nagyon szeretem a nyarat, de azért megvan a varázsa a bekuckózós ősznek is.