Cukkínifőzelék héjpörkölttel

Mindig is csodáltam, hogy nagymamáim az utolsó cseppig minden alapanyagot felhasználnak a konyhában, semmi nem vész kárba. Nagyikám egyik ilyen receptje az eredetileg tökből készített főzelék, amihez a feltétet a zsenge zöldség héjából, belsejéből, paprikából, paradicsomból, valamint tojásból készített el, így semmi sem került a szemetesbe. Mivel még múlt héten is tudtam leszedni egy – nem viccelek – 3 kilós cukkinit az egy szem palántámról, így gondoltam ebből is elkészíthető ez az étel, és jól sejtettem, szuper lett. Használjátok még ki amíg szezonja van, higgyétek el megéri.

Hozzávalók:

2,5 kg cukkini

1 fej vöröshagyma

2 paprika

5 koktélparadicsom vagy 2 paradicsom

1 tk. pirospaprika

2 tk. kapor

3 tk. szárított zöldségkeverék

3 csapott ek. liszt

150 ml víz

120 ml tejszín

120 ml tej 

Elkészítési idő: 1 óra

Meghámozom a cukkinit úgy, hogy egy kevés zöldséghús is maradjon rajta, mert ebből fog készülni a feltét. A héjakat vékonyan felcsíkozom és félreteszem. Kimagozom és legyalulom a cukkinit, a magokat a héjpörkölt alapjaihoz adom, a paprikát és paradicsomot feldarabolom, a cukkinit pedig legyalulom és besózom. Apróra vágom a hagymát, majd megdinsztelem és elfelezem. A felét egy serpenyőbe teszem, hozzáadom a felaprított héjdarabokat és a cukkini belsejét, majd ezt tovább párolom a feldarabolt paprika és paradicsom felével, amíg az egész megpuhul (a másik fele a főzelék alapja lesz, amit később eltávolítok majd).

A hagyma másik feléhez adom a kinyomkodott cukkinit, amit megpárolok, majd jöhet a paprika és a paradicsom, megszórom fűszerpaprikával, a kaporral, a zöldségkeverékkel és felöntöm 1,5 dl vízzel. Csomómentesre keverem a lisztet a tejszín és tej keverékével, majd amikor már megpuhult a cukkini behabarom vele a főzeléket. Amennyiben túl sűrűnek találjuk, vízzel tovább lehet hígítani. Tálalás előtt a paradicsomot eltávolítom, a héjpörkölthöz pedig hozzáadom az enyhén felvert tojásokat és addig pirítom, míg összefogja a zöldséges alapot. A főzeléket tejföllel és a héjpörkölttel tálalom.

További receptek:

Bejglipuding

A karácsonyi sütemények között szinte elsőként készül el mindig a bejgli, na jó, talán a mézeskalács megelőzi, de ez sem biztos. Szóval már 22-23-án biztosan

Sült fokhagyma krémleves

Nehéz igazán erős fokhagymát találni, de a Gerecse Szatyorban ezt a problémátokat is orvosolni tudjátok. Ezekben a fokhagymákban valóban van erő, és olyan mennyeien krémes

Körözött a saját ricottánkból

#31 Már korábban írtam, hogy Húgommal év elején sajtkészítő tanfolyamon jártunk, és azóta rendszeresen gyártjuk itthon a gomolya sajtot. Mivel az oltóanyag nem olyan nagyon

Olaszos paradicsomleves

#19 Ahogy ígértem itt van az olaszos paradicsomleves receptje is. Számtalan verziót találunk ehhez is az interneten és különféle szakácskönyvekben, most jöjjön az én verzióm,