Joghurttorta gyümölcsökkel színezve

Mikor májusban megláttam Szotyi művek Bea oldalán ezt a vidám, színes joghurttorta receptet tudtam, hogy ugyan tavaszi a neve, de én őszel, szeptemberben, Húgom születésnapjára fogom elkészíteni ezt, mert ő minden évben csak annyit kér, hogy valamilyen gyümölcsös túrós vagy joghurtos legyen, aminek ez a recept maximálisan megfelelt.

Mivel mi többen ettünk a tortából, ezért muszáj volt átalakítanom az adagokat a 16 cm-es torta méretről, ami elsőre valóban elég bonyolultnak tűnik, hogy miből mennyi legyen, de higgyétek el, a végén azt fogjátok mondani, hogy megérte, fagyasztott gyümölcsökből pedig az év bármely részében elkészíthető. Én a rózsaszín réteghez epret, a csodaszép lilához, aminek színén én magam is meglepődtem, fekete áfonyát használtam.

Hozzávalók:

125 g vajas keksz

110 g vaj

75 g fehér csokoládé

a krémhez:

750 g görög joghurt

300 ml habtejszín

4 ek. porcukor

1 ek. vanília aroma 

375 g eper

375 g áfonya

4 ek. cukor

1 citrom leve

6 csomag expressz zselatin fix

Elkészítési idő: 45 perc és további 2+2 óra pihentetés

 

A kekszet egy aprítóban, vagy ennek hiányában egy neylonzacskóban húsklopfolóval felaprítom, majd ráöntöm a felolvasztott vajat és fehércsokoládét, és egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodom, majd mehet a hűtőbe, amíg elkészülnek a krémek.

Amennyiben fagyasztott gyümölccsel dolgozunk mindenképpen meg kell várni, amíg kiolvad, majd ezután az epret és az áfonyát is megszórom 2-2 ek. cukorral, és meglocsolom a citrom levének felével az egyik, a másik felével a másik gyümölcsöt. Mindkettőt felforralom, forrástól számított 3-3 percig főzöm őket, majd botmixerrel pürésítem és egy szűrőn átszűröm őket, hogy az apró magok ne kerüljenek a krémekbe. Összekeverem a joghurtot és a tejszínt is.

Jöhet a matekozás 🙂 Az első feladat, hogy le kell mérni a gyümölcspüréket (nekem az eperpüré 310 gramm lett, míg az áfonya 350 gramm), és ezeket hozzáadom a joghurtos massza súlyához (ez 1050 gramm), majd ezt a teljes összeget (1710 gramm) harmadolom, így megvan, hogy mekkorák legyenek a rétegek (minden réteg 570 gramm). A „sima”, fehér réteg joghurt részét félreteszem (570 gramm), hozzáadom a porcukrot,  a vanília aromát, habverővel belekeverek 2 csomag expressz zselatin fixet, majd ráöntöm a kekszes alapra és visszateszem a hűtőbe, majd várok 1 órát.

1 óra elteltével az epres gyümölcspürét (310 gramm) hozzákeverem a maradék joghurtos massza arányos mennyiségéhez (260 gramm), jöhet újabb 2 csomag zselatin, és ezt ráöntöm a már megszilárdult joghurtos rétegre, ami újabb 1 órát pihen a hűtőben.

Ezután jöhet az áfonyás gyümölcspüré (350 gramm), amihez hozzáadom a maradék joghurtos krémet (220 gramm), a maradék 2 csomag zselatint, habverővel elkeverem, és ezt ráöntöm az epres rétegre, majd hűtőben legalább 2 órát pihen, de esetemben ez egy egész nap volt.

A torta tetejét színes gyümölcsökkel, fehércsokoládé forgáccsal, menta és citromfű levelekkel díszítettem, és egy biztos, benne marad a torta táramban.

További receptek:

Szalonnás, spenótos tortellini

#18 Ritkán veszek ennyire félkész ételt, mint a tortellini, de most ez is bekerült a kosárba, ha gyorsan kellene az ebéd. Na de azért nem

Női szeszély

Annak idején nagyon hamar megtudtam Férjemről, hogy az egyik kedvenc süteménye a női szeszély. Én erről a süteményről akkor még sosem hallottam, de Anyósom megadta

Sonkás-sajtos piknikszendvics

Következzen egy újabb uzsisdoboz tipp. A leveles tészta mellett legutóbb kipróbáltam a friss pizzatésztát is, de nem pizza formájában, hanem egy újabb olyan ételt szerettem

Corn flakes bundás csirkemell

Rántott hús hétköznap? Hát persze, simán lehet még az elfoglalt napokon is, olajszag nélkül, gyorsan, amennyiben pedig előző este bepácoljuk a fokhagymás tejbe a csirkemellet,