Bodzazselé

Az idei befőzési szezon elindult nálunk és alig várom a folytatást. Azt hiszem a bodza szezont teljesen kimaxoltam: készült Anyukám féle bodzás üdítő, idén először bodzaszörp, hogy télen is élvezhessük ezeket a csodás ízeket, pihen a fagyasztóban a bodzás fagylalt és most pedig megmutatom nektek a bodzazselé receptjét, amiből idén próbaképpen csak négy kis üveggel készítettem, de nagyon ízlett a családnak, úgyhogy jövőre lesz több is.

Mivel minden évben próbálok néhány extra kombinációt is kipróbálni a lekvárok terén és idén a második bodzaszedés alkalmával jóval többet sikerült szednem, mint amennyit terveztem, elkezdtem kutakodni, hátha lehet a bodzából lekvárt vagy inkább zselét is készíteni. Bárhogy nézegettem, csak olyat találtam, amibe reszelt almát tettek, de én szerettem volna, ha ez valóban csak zselé lenne, és főleg a bodza ízét lehetne benne érezni, így csak 100%-os almalevet használtam, és abból se sokat.

Hozzávalók 4 kis üveghez:
20 fej bodzavirág
2 bio citrom
5 dl víz
2,5 dl 100%-os almalé
20 dkg cukor
1 csomag 3:1 Dzsemfix

Egy tálba teszem a lerázott bodzavirágokat és az alaposan megmosott, felszeletelt citromokat, felöntöm a vízzel és egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap reggel leszűröm, a bodzás levet, hozzáadom az almalevet, a cukrot és a dzsemfixet, felforralom, majd zubogva forrni hagyom 5 percig. Előre kimosott és melegített üvegekbe töltöm, szorosan rácsavarom a kupakot, majd 5 percre fejre állítom őket és utána dunsztban hagyom kihűlni.

További receptek:

Virslis-káposztás batyuk

Újabb uzsonnára vihető ötlet következik, ami szintén elkészíthető fél óra alatt vacsorára, és a maradék (persze, ha nem faljuk fel mindet egyszerre) csomagolható másnap az

Kókuszpalacsinta gyereknapra

Mióta a gyerekeink értékelik is ó, hogy mi került az asztalra, gyereknapon próbálok mindig valami vicces reggelit vagy uzsonnát tálalni nekik. Az elmúlt években volt

Pad thai gombával és füstölt tofuval

Nagyon régóta vágytam egy pad thai kipróbálására, de valahogy sose sikerült. Én nem készítettem eddig, étteremben sose jártam olyan helyen, ahol megkóstolhattam volna, de mikor

Csirke cacciatore

Amikor este a vacsora után még eszünkbe jut, hogy holnapra ebédet kellene főzni, igazi segítség tud lenni egy lassúfőző , ha jó alapanyagokkal van tele