Dagasztás nélküli szuper kenyér

Rengeteg klassz receptet és ötletet láttam már Szotyi Művek Bea oldalán, a legutóbbi szendvicskenyér ötlete is tőle származott, és most egy újabb kenyér következett, ami Férjem szerint olyan, mint a Lipótis parasztkenyér kicsiben, na ez azért elég nagy elismerés nekem. A frissen kisült kenyeret Apukám, Öcsém és Apósom is lelkesen kóstolgatta, így két nap alatt a fél kilós kenyér el is fogyott, úgyhogy most éppen a következőt sütöm, mert Beát idézve: „Akit egyszer elkap a házi kenyér mágiája, az többet nem szabadulhat” – és ez egyenlőre így is van, szóval ma megyek és beszerzem a következő adag liszteket. Az eredeti receptet megtaláljátok az Ő oldalán is.
Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt – én mindenhez Nagyi Titkát használok és ebben nem csalódom
3 dl víz
fél tk. szárított élesztő
1,5 tk. só
Elkészítési idő: 3-4 óra+kelesztés (de nem kell ennyit folyamatosan foglalkozni vele, olvassátok el a receptet)
Sütési hőfok 230°
A recept lényege, hogy ezt a tésztát nem kell alaposan kidagasztani, hanem elegendő csupán az alapanyagokat egy fakanállal alaposan elkeverni, amíg egy ragacsos gombóccá összeáll a tészta. Tényleg nagyon ragadós, de ne ijedjetek meg, ez teljesen normális. Fedjétek le az edényt a tetejével, vagy ha nem fedeles a tálatok, mint például nekem sem akkor egy fóliát tegyetek a tetejére és arra a konyharuhát, majd egy éjszakát (10-12 órát) pihen. Reggel áthajtogattam úgy, hogy alányúltam az edényben, félbehajtottam a tésztát, majd fordítottam a tálon 90°-ot és ezt a mozdulatot négyszer megismételtem, majd pihent 30 percet a tészta ismét lefedve konyharuhával. Ezt a metódust 3-5 alkalommal szükséges megismételni, közben egyre kevésbé lesz lágy a tészta. Előkészítek egy azzal azonos méretű tálat, amiben majd a kenyeret sütni szeretném, belehelyezek egy konyharuhát, amit alaposan belisztezek, hogy ne ragadjon rá a tészta. Egy alaposan belisztezett felületen az itt található videó alapján megformázom a kenyeret és elhelyezem a konyharuhával bélelt tálban, fontos, hogy a sima (nem hajtogatott) fele kerüljön alulra, majd ráhajtom a konyharuhát és 1 órát pihenni hagyom.
A sütőt előmelegítem 250°-ra és beleteszem azt a tálat (egy fedeles jénai, vagy egy öntött vas edény) amiben sütöm majd a kenyeret. Amint letelt a kelesztési idő egy előre összegyűrt (így könnyebb belesimítani a tálba) sütőpapírra borítom óvatosan a kenyeret, aminek most a sima fele kerül majd felülre, és igény szerint bemetszem. Mindenképpen szép hólyagos lesz a kenyér belseje, minél nagyobb metszést csináltok a tetejére, annál nagyobbak lesznek ezek a bubik. A hőfokot leveszem 230°-ra majd a felmelegített tálba helyezem óvatosan a kenyeret és lefedve 20 percet sütöm, majd leveszem az edény fedelét és további 20 percig sütöm. Hagyom a tálban kihűlni és utána már ehetitek is. Jó étvágyat a saját sütésű kenyeretekhez, ez az élmény felbecsülhetetlen szerintem!

További receptek:

Lazac wellington

Szenteste mióta Feleség vagyok minden évben a Férjem által hozott hagyományos vacsorát készítjük el, ami rántott hal, hagymás tört krumplival és burgonyasalátával, de minden évben

Kapros cukkinifőzelék halfasírttal

Szerencsére azért mégis beindult idén is a cukkini termésünk, és ha akkora mennyiség nem is volt ugyan, mint tavaly, mégis sikerült jó pár ételt készíteni

Kolbászos marharagu pirított burgonyával

Ebben az egyáltalán nem tavaszias időben gondolkodtam milyen fogást hozzak nektek, valami tavasziasat, vagy inkább melengető őszieset, és úgy döntöttem, hogy utóbbi bőven belefér. Megmondom